Videonauhureiden historiaa: VHS voitti kolmen formaatin taistelun

Kotikäyttöön tarkoitettujen videonauhureiden markkinat kuumenivat 70-luvulla, kun kolme keskenään yhteensopimatonta videonauhaformaattia yritti voittaa kuluttajien sydämet puolelleen. Japanissa kaksi elektroniikkajättiläistä päätyivät eri leireihin, kun Sony liputti Betamax-nauhureiden puolesta ja JVC puolestaan kehitteli Video Home System -formaattia, eli tuttavallisemman VHS:ää. Euroopassa Philips ja Grundig toivat markkinoille Video 2000-nauhurit, mutta tekninen kunnianhimo aiheutti siinä määrin merkittävän myöhästymisen markkinoilta, että Beta ja etenkin VHS pääsivät valtaamaan globaaleita markkinoita huomattavasti paremmin.

Lopulta VHS osoittautui menestyneimmäksi ja pitkäikäisimmäksi videonauhaformaatiksi, mutta miksi näin kävi? Ja mitkä olivat kilpailijoiden valttikortteja formaattien välisessä markkinaosuustaistelussa?

Tekniikkaparkin Youtube-kanavalla on julkaistu mielenkiintoinen videonauhureiden historiikki, jossa käydään läpi kaikkien kolmen formaatin ominaisuuksia ja lopuksi tutkitaan, mitä VHS-nauhurin kuoren alla tapahtuu.